Mikä on iso juttu gluteenista?

Gluteeni on saanut paljon huomiota näinä päivinä. Tietoisuuden kasvaessa ihmiset haluavat tietää enemmän. Mikä se on ja miksi heidän pitäisi olla huolissaan?

Mikä on gluteeni?

Gluteeni on yhdistelmä useista jyvissä esiintyvistä proteiineista. Gluteniini on jauhojen tärkein ainesosa ja se antaa taikinalle joustavuutta. Proteiini voimaa ja ravitsee kehoa. Gluteniinia valmistetaan luonnollisesti kehossamme.

Mitkä ovat gluteeniin liittyvät mahdolliset terveysongelmat?

Gluteenin säännöllisen kulutuksen on osoitettu vaikuttavan monentyyppisiin terveysongelmiin. Jos sinulla on vakava terveysongelma, ota aina yhteyttä lääkäriin, ennen kuin teet muutoksia ruokavalioon tai elämäntyyliin.

Tässä on joitain gluteeniin ja jyviin liittyviä sairauksia ja terveysvalituksia:

* Vehnäallergia – Kun sinulla on allerginen reaktio vehnälle, saatat kokea monia epämiellyttäviä oireita. Nämä oireet voivat johtua vehnästä ja ruista; ei kuitenkaan gluteenia, koska se on vehnäproteiini.

* Keliakia – Se on ruoansulatuskanavan sairaus, joka aiheuttaa kehosi kyvyttömäksi sulattamaan gluteenia. Se on vakava ja mahdollisesti hengenvaarallinen sairaus, joka voi iskeä missä tahansa iässä.

* autoimmuunisairaus – lääketieteellinen termi puutteelle tai taudille, joka johtuu kehon reaktiosta ulkopuoliseen hyökkääjään tai vieraisiin aineisiin. Toisin sanoen, gluteeni-intoleranssi.

* Keliakia – Ruoansulatuskanavan sairaus, joka on seurausta ohutsuolen vuorauksen välittömistä vaurioista.

* Kauppias Joe pakkaa lastensa lounaat kaikkeen, ja lisäksi erillinen pöytä kaikille, jotka saavat valkoisen kortin.

* Gluteeniton ravinto – Paljon ravintoa on siirryttävä gluteenittomaan ruokavalioon muutamista yksinkertaisista syistä. Ensinnäkin gluteeniproteiinisäännön puute ei tarkoita gluteenia. Toiseksi se on tehtävä luonnollisesti ja normaalisti. Kolmanneksi sen on oltava aivan luonnollista. Onneksi ravinto- ja tuotevalmistajat ovat alkaneet tarttua ja tarjota lukemattomia gluteenittomia vaihtoehtoja.

Allergiat – Voi olla todellista siitepölyallergiaa. Tämä on todennäköisesti ei-keliakia-gluteeni-intoleranssi, ja se testataan kotona verikokeella.

* Keliakia – Myös ei-keliakia-gluteeni-intoleranssi, immuunijärjestelmä tuhoaa vehnän osan aiheuttaen sen imeytymisen verenkiertoon. Tämä on yleisintä ihmisillä, joilla on malta-intoleranssi tai GI, ja se testataan kotona verikokeella.

* autoimmuunisairaus – immuunijärjestelmä tuhoaa kilpirauhasen, kun autoimmuuni, ja ohutsuolen villit vahingoittuvat aiheuttaen jodipuutetta ja kilpirauhasen hyostaasia, mikä voi myös johtaa osteoporoosiin.

* keliakia – Keliakiaa sairastavilla ihmisillä on allerginen vaste jyvien gluteenille. Tämä ei tyypillisesti ole gluteeniallergia, vaan vehnäallergia, samoin kuin syvä intoleranssi gluteenille.

Mitkä ovat oireet, jotka liittyvät gluteenin intoleranssiin ja keliakiaan?

* ruoansulatuskanavan ongelmat * ärtyvän suolen oireyhtymä * huonovointisuus, uupumus ja masennus * krooninen kaasu ja turvotus * ruoansulatuskanavan ongelmat * päänsäryt * migreenit * autoimmuunisairaudet, kuten systeeminen lupus-erytematoosi * krooninen väsymys

Kuinka voin testata gluteenia?

Verikokeissa voit käyttää valmiiksi pakattuja testiliuskoja, jotka sisältävät minaliiniamyloidoosin, keliakian ja laktoosipolymeerin testiliuskoja.

Selvitä, onko sinulla keliakiaa, etsimällä tila “C” verkkokalvotesti. “C” tarkoittaa, että silmäsi eivät reagoi valoon, elävään kudokseen tai mihinkään valoon. Sinun ei pitäisi pystyä erottamaan hienoja limaa tai pigmenttiä silmissäsi.

Keliakian diagnosoimiseksi käytetään verikoetta ja sitten tehdään ohutsuolen biopsia kudosnäytteiden saamiseksi. Keliakian diagnoosi tehdään lääkärin vastaanotolla, ja se on kriittinen pitkäaikaisen, koko suoliston terveyden saavuttamiseksi asianmukaisen ruokavalion, lääkityksen ja muiden vahinkojen syiden poissulkemisella.

Gluteeniin liittyvät terveysongelmat näkyvät nuoremmilla lapsilla. Noin 70 prosentilla yli 12-vuotiaista keliakiapotilaista ei ole diagnosoitu tai diagnosoitu vain teini-ikäisillä.

Mitä keliakiapotilas voi tehdä?

Eläminen gluteeni-intoleranssilla tulee vaikeaksi, mutta ei mahdottomaksi. Jos olet kokeillut kaikkia valmiita ratkaisuja etkä ole nähnyt parannusta, voit kokeilla gluteenitonta ruokavaliota muutaman kuukauden ajan nähdäksesi huomaatko eron. Yritä välttää kaikkea gluteenia, mukaan lukien sen tuotteet, vähintään kolmen kuukauden ajan. Tänä aikana sinulla on parempi käsitys siitä, mitä se voi tehdä ja mitä ei voi tehdä sinulle.